Stadtus
Image default
Architecture

Waarvoor dient een keukenmachine?

Een keukenmachine is vergelijkbaar met een blender, maar kan nog veel meer. De meeste keukenmachines hebben zowel een mengmes als snij- en versnippermessen, dus ze kunnen ongelooflijk goed mixen, pureren, in plakjes snijden, hakken, versnipperen en boter in deeg snijden. Ook een Blokker keukenmachine  is van goeie kwaliteit.

Zijn een keukenmachine en een blender hetzelfde?

De laatste tijd zijn blenders steeds geavanceerder geworden en je kunt nu apparaten vinden die multifunctioneel zijn met zowel een blender als een processor. Uiteindelijk doet een keukenmachine meer dan een gewone blender. Omdat de meeste blenders een smalle omtrek hebben, mengen en kloppen ze op een iets andere manier dan een keukenmachine, die een bredere kom heeft en meer ruimte voor de elementen om te schuiven.

Wat doet een keukenmachine?

Een keukenmachine kan een aantal taken uitvoeren, omdat ze meestal worden geleverd met een reeks hulpstukken en opties om ze bijzonder veelzijdig te maken. Wat een aantal keukenmachines bijzonder veelzijdig maakt, is dat ze zijn ontworpen rond een basisidee: een draaiende motor kan op een aantal manieren worden gebruikt met verschillende hulpstukken.

Een draaiend mes kan bijvoorbeeld worden gebruikt om iets fijn te hakken, terwijl een plat draaiend vlak met kleine gaatjes kan worden gebruikt om gemakkelijk en efficiënt kaas of groenten te raspen.

Keukenmachines worden meestal geleverd met hulpstukken om te helpen bij het hakken en snijden, zodat u een klonterig mengsel overhoudt in de behuizing van de keukenmachine. Dit staat in schril contrast met blenders, die erop gericht zijn een perfect gladde vloeistof te produceren.

Keukenmachines kunnen ook nuttig zijn voor gelegenheidsbakkers. Regelmatige en professionele bakkers spreken vaak over de voordelen van het hebben en gebruiken van een standmixer in hun keuken. Die grote apparaten kunnen worden gebruikt om brooddeeg langdurig te kneden, of om mengsels op extreem hoog vermogen te kloppen – zoals je nodig zou kunnen hebben voor meringue.

Keukenmachines zijn weliswaar veel minder krachtig dan de meeste standmixers, maar kunnen op een soortgelijke manier worden gebruikt. Door hun veelzijdigheid kunnen ze af en toe worden gebruikt om deeg te kneden of een dikke meringue op te kloppen. Hoewel dat niet hun primaire functie is, kunnen ze in dat geval goed functioneren.

De reden dat ze hier het best passen bij gelegenheidsbakkers is dat een meer regelmatige bakker waarschijnlijk beter af zou zijn met een krachtigere en betrouwbaardere standmixer.

Is een keukenmachine de moeite waard?

Een keukenmachine kan een waardevolle investering zijn als je vaak kookt, bijvoorbeeld om zelf kaas te versnipperen, zelfgebakken gebak en sauzen te maken en groenten te versnipperen of in plakken te snijden.

Wie heeft er baat bij een keukenmachine te bezitten?

Het soort persoon dat baat zou hebben bij het bezit van een keukenmachine is iemand die:

  • Kookt vaak vanaf nul

  • Heeft veel monden te voeden.

  • Kookt graag in batches.

  • Heeft niet veel tijd om te koken.

  • Een hekel heeft aan eten klaarmaken (geen oordeel hier, ik heb absoluut een hekel aan eten klaarmaken). 

Als je een van deze dingen aankruist, is een keukenmachine het waard om aan je assortiment toe te voegen. Door de keukenmachine consumentenbond zijn er verschillende keukenmachines getest. Op hun website vind je hier meer over.