Stadtus
Image default
Architecture

Hoe kiest u een verzwaarde deken?

Hoe kiest u een verzwaarde deken?

Aangenomen wordt dat verzwaringsdekens ontspanning bevorderen en het inslapen vergemakkelijken door de afgifte van slaap- en gelukshormonen te stimuleren en de productie van natuurlijke steroïden zoals cortisol te verminderen. De belangrijkste overweging bij het kiezen van een verzwaarde deken is dan ook hoe licht of zwaar hij aanvoelt. Andere factoren die uw beslissing kunnen beïnvloeden zijn materialen, maten, kleuren, prijzen, en of de deken kan worden teruggestuurd als u er niet tevreden over bent.

Wat te overwegen bij de aankoop van een verzwaarde deken

Als u het moeilijk vindt om te ontspannen en in slaap te vallen, dan bent u wellicht een uitstekende kandidaat voor een verzwaarde deken. Deze producten zijn echter niet voor iedereen geschikt. Hoewel veel slapers meer ontspanning en minder angst melden als ze onder een verzwaarde deken slapen, voelen anderen zich te claustrofobisch en vastgepind. Een verzwaarde deken is misschien ook niet geschikt als u een warme slaper bent – hoewel sommige modellen de temperatuur beter onder controle houden dan andere. Bij het bekijken van verschillende verzwaarde dekens moet je rekening houden met de volgende factoren.

Prijs

De gemiddelde verzwaarde deken kost tussen $100 en $300 in elke maat. Sommige modellen verschillen in prijs, afhankelijk van het gekozen gewicht. Bij andere is de prijs hetzelfde, ongeacht de gekozen maat. Zorg ervoor dat je de verzendkosten, indien van toepassing, meeneemt in je aankoopbudget.

Gewicht

De algemene vuistregel is om een verzwaarde deken te kiezen die ongeveer 10 procent van je eigen lichaamsgewicht is. Dit is echter geen vaste regel. Realistisch gezien kan een deken tussen 5 en 12 procent van uw lichaamsgewicht comfortabel zijn. De beste manier om uw optimale deken te bepalen is verschillende gewichten uit te proberen.

Kwaliteit materialen

Een verzwaarde deken van hoogwaardige materialen kost misschien iets meer dan gemiddeld, maar u kunt meestal rekenen op een betere duurzaamheid en een langere levensduur van deze modellen. Die van goedkopere stoffen en plastic korrels hebben de neiging sneller te verslijten, vooral als u ze in huishoudelijke machines wast en droogt.

Bekledingsmateriaal

Je moet een verzwaarde deken mede kiezen op basis van het gevoel of de textuur die je wenst. Sommige van deze dekens hebben hoezen van katoen of microvezel die zacht aanvoelen, terwijl andere gemaakt zijn van fleece voor een zachtere en gezelligere textuur. Enkele verzwaarde dekens hebben een omkeerbaar ontwerp met een verschillend gevoel aan elke kant.

Gemakkelijk schoon te maken

De meeste hoezen zijn afneembaar en kunnen in de wasmachine worden gewassen en gedroogd. In sommige gevallen kan de hele deken thuis worden gewassen. U kunt uw deken ook ter plekke reinigen of chemisch reinigen om vroegtijdige slijtage te voorkomen.

Ademend vermogen

Sommige verzwaarde dekens zijn gemaakt met ademende stoffen en onderdelen aan de binnenkant om u ‘s nachts koel te houden. Andere kunnen lichaamswarmte absorberen en vasthouden; in combinatie met hun forse gewicht kan dit leiden tot overmatige warmte.

Wat zijn de voordelen van verzwaarde dekens?

Verzwaarde dekens zijn ontworpen om stress te verminderen en gevoelens van ontspanning te bevorderen, waardoor u sneller in slaap kunt vallen. Voor veel mensen is het gevoel van een deken die zachtjes op hun lichaam drukt en hen verzwaart rustgevend. Deze sensatie is bedoeld om deep pressure touch (DPT) te simuleren, een soort therapie die angst verlicht door een gelijkmatige hoeveelheid gewicht over het lichaam te verdelen. DPT is vergelijkbaar met een volledige lichaamsknuffel. Sommige studies hebben aangetoond dat DPT, mits goed toegepast, zeer effectief is bij het verminderen van angst bij kinderen en volwassenen.

Verzwaarde dekens worden vaak aangeprezen als therapeutisch waardevol voor mensen met bepaalde medische aandoeningen zoals autisme, depressie en PTSS, maar over het algemeen is het onderzoek dat deze beweringen ondersteunt dun. Zoals met elk product, wees op uw hoede voor medische claims van fabrikanten.

 

https://www.acemag.nl/aanbiedingen/wat-je-wilt-in-een-verzwaringsdeken/