Stadtus
Image default
Services

Geheugenverlies als gevolg van psychische aandoeningen

Neurologie en psychiatrie houden op meer dan slechts één manier verband met elkaar. Uiteraard kan een nadelig effect op jouw geest leiden tot enkele neurologische problemen. Daarom kan iemand, die lijdt aan een geestesziekte, in veel gevallen ook last van geheugenverlies hebben. Er zijn verschillende soorten psychische aandoeningen en het effect op jouw geheugen kan afhankelijk van de ernst van de ziekte variëren. Uit verschillende studies en onderzoeken is gebleken dat een ernstig mentaal trauma kan leiden tot een aantal geheugenstoornissen, die meestal tijdelijk, maar soms ook permanent kunnen zijn.

Hier vind je een overzicht waarin staat beschreven hoe psychische aandoeningen soms tot geheugenverlies kunnen leiden.

Psychische stoornissen en geheugenverlies

Depressie is een psychische aandoening, die bij een aantal mensen, voornamelijk in de leeftijdsgroep van 25-44 jaar, wordt waargenomen. Dit is een belangrijke affectieve stoornis, wat een teken is van het onjuist functioneren van de hersenen. Mensen die lijden aan bipolaire of unipolaire affectieve stoornissen hebben een grotere kans om geheugenverlies te ontwikkelen dan mensen die deze stoornissen niet hebben.

• Dementie is een psychische aandoening, die direct tot geheugenverlies kan leiden. Dit is een ziekte die wordt gekenmerkt door geheugenverlies, verandering van de persoonlijkheid en verslechtering van het intellectuele vermogen. In het begin wordt er bij patiënten met dementie wat geheugenverlies opgemerkt maar dat, als het niet wordt behandeld, in de loop van de tijd verslechtert.

• Een andere ziekte waarbij prominent geheugenverlies kan worden opgemerkt, is schizofrenie. Dit is een situatie waarin de patiënt het onvermogen ervaart om onderscheid te maken tussen realiteit en iets dat onwerkelijk is. Ze hebben mogelijk buitensporige wanen, hallucinaties en kunnen ook niet in staat zijn om na te denken. Er zijn verschillende medische redenen waardoor schizofrenie kan ontstaan. Psychische aandoeningen kunnen hiervan één van zijn. Iemand die een ernstig mentaal trauma heeft ervaren, kan in de latere stadia van zijn/haar leven last krijgen van deze psychische stoornis.

• Alzheimer is een andere aandoening, die meestal bij oudere mensen kan leiden tot geheugenverlies. Deze ziekte veroorzaakt over het algemeen het verlies van het korte termijn geheugen.

Er zijn verschillende andere psychische stoornissen en ziektes, die van invloed kunnen zijn op de goede werking van de hersenen en het geheugencentrum, de hippocampus. Als gevolg hiervan kunnen deze aandoeningen, soms tijdelijk en soms ernstiger van aard, leiden tot geheugenverlies.

Depscycholoog.nl: Maastricht

https://www.depsycholoog.nl/maastricht/